erfgoedobject

De Polderhoeve

bouwkundig element
ID
86814
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86814

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Polderhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"De Polderhoeve", hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, confer vier losstaande volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) worden een woonhuis aan de noordzijde van het erf weergegeven, de huidige schuurstalvleugel aan de straat, een bijgebouwtje (bakhuis) ten noordwesten en een kleine poel ten zuidwesten van het erf.
In het begin van de 20ste eeuw registreert het kadaster een totale herbouwing van het woonhuis (1909), bouw van een smidse (1908) op de plaats van het bakhuis ten noordwesten van het erf en afbraak van een kleine aanbouw van de schuur aan de erfzijde. Deze werken gebeuren in opdracht van de toenmalige eigenaar Daneel Kervyn de Meerendree-Solvyns.

Toegang via geschilderd ijzeren hek naar grotendeels verhard erf waarrond losstaande verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken met Vlaamse pannen. Eenlagig woonhuis van acht traveeën met gepekte plint. Natuurstenen onderdorpels. Segmentboogopeningen onder strek waarin houtwerk met grote roedeverdeling; luiken met figuratieve klemmen. Deels vernieuwd geplaveid stoepje.
Ten westen van het woonhuis, overgroeide half ondergrondse bakstenen aardappelkelder met korfboogvormig deurtje.
Aan de straat, schuurstalvleugel met schuif- en rechthoekige poort, getoogde staldeurtjes en kleine stalvensters; enkele gedichte openingen. Westzijgevel met laaddeurtje waarboven beglaasd rondboognisje waarin beeld van Sint-Antonius met Kind. Oostzijgevel met asemgaten en radvormig uilengat in top. Ten noordwesten, voormalige smidse met gedichte muuropeningen en nieuwe metalen poort.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 2, 1912/16.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Tielt, Afdeling 2, artikel 903.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het woonhuis is gesloopt en vervangen door nieuwbouw, het ijzeren toegangshek is verdwenen. 

  • Informatie meegedeeld door Stad Tielt (22 augustus 2022).

 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Polderhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86814 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.