Beschrijving

Hoeve gelegen aan de Rijkegemkouterslag, naar verluidt oorspronkelijk één eigendom met de naastgelegen hoeve nummer 14, laatstgenoemde heden  voorzien van gerenoveerd woonhuis. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie vier losstaande volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) worden een klein woonhuis en poel aan de straatzijde weergegeven met bijgebouw aan de zuidzijde van het erf. Op perceel ten westen ervan is de grote schuurvleugel aan de zuidzijde weergegeven, waarvan later het oostdeel bij de hoeve nummer 12 behoort. In 1848 laat eigenaar Carolus Vanacker uit Gent een kleine stal aan het woonhuis bouwen.

Erf met beboomde grasperken en losse verharding. Aan noordzijde, eenlagig woonhuis met witgekalkte erfgevel en gepekte plint, samen met aangebouwde bakstenen stal onder zadeldak (mechanische pannen). Muurankers. Betegelde onderdorpels. Rechthoekige beluikte muuropeningen waarboven sierfries; vernieuwd houtwerk met grote roedeverdeling en verticale verdeling in bovenlichten. Nieuwe deur. Links, staldeurtjes. Gecementeerde zijgevels; westzijgevel met onder meer houten kozijnconstructie en top met rondboognis waarin heiligenbeeldje voorzien van bakstenen omlijsting en topkruis.

Aan zuidzijde, grote bakstenen schuurvleugel onder licht overkragend zadeldak (Vlaamse pannen); houten poort met klinket en gedichte lagere poort; grote muurankers. Recentere aanbouwen onder golfplaten bedaking.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 2, 1848/31, 1912/17.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter