• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Poelberg - Meikensbossen
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve in oorsprong opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw zie dieper gelegen parallelle hoevegebouwen op smal perceel weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Na een brand in 1852 wordt het woonhuis aan de noordzijde herbouwd door de toenmalige eigenaar Ludovicus D'hulster, pastor uit Ieper. In de eerste helft van de 20ste eeuw wordt het bijgebouw afgebroken en een nieuwe schuurstalvleugel opgetrokken aan de westzijde van het erf.

Lange oprit naar erf met losse verharding. Ten noorden, éénlagig woonhuis onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw met getoogde muuropeningen voorzien van luiken; schuiframen. Nieuwe deur met bovenlicht. Ten westen, haakse bakstenen schuurstalvleugel met poort onder verhoogde dakoverstek; tweedelige staldeuren en -vensters onder betonnen lateien; laaddeur in zuidzijgevel. Recentere bijgebouwtjes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1852/13.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter