• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Poelberg - Meikensbossen
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, confer parallelle hoevegebouwen en klein bijgebouwtje (bakhuis) weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1847). In 1938 wordt een nieuw woonhuis opgetrokken door landbouwer Jules D'Huyvettere. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt door een Duitse luchtaanval de hoeve gebombardeerd. Later wordt het bakhuis afgebroken en een nieuw bijgebouw opgetrokken.

Laag omhaagd centraal toegangspad in betontegels; aan westzijde toegang tot onverhard erf via ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwart geglazuurde mechanische pannen); centrale dakkapel. Geschilderde houten gootlijst. Roodbakstenen lijstgevel op gepleisterde en zwartgeschilderde plint. Brede driezijdige erkers op begane grond onder leien bedaking. Natuurstenen onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen waarin geschilderd houtwerk; rolluiken. Deur in brede geschilderde omlijsting onder korte luifel. Aangebouwde beglaasde serre onder geknikte golfplaten bedaking.

Aan westzijde, parallelle 19de-eeuwse schuur- en stalvleugel. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen) met onder meer gedichte en recentere openingen (onder meer onder betonnen latei). Dwarsschuur met metalen poort en schuiflaaddeur in top van erfzijgevel. Stal met tweedelige deurtjes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1937/33.
  • MARTENS W. 2003: Mei 1940. De regio Tielt in de vuurlinie, Tielt, 108-109.