Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Troost-in-Nood

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Troost-in-Nood, gebouwd in 1885 (jaartalsteen achtergevel) aan de grens tussen Tielt en Dentergem, links van de erftoegang van de gerenoveerde hoeve nummer 44. Gerestaureerd in begin jaren 2000.

Sobere bakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; Vlaamse pannen). Fraai ijzeren topkruis. Puntgevel op licht uitspringende en versneden hoekpilasters; aflijnende overhoekse muizentandfries aan zijgevels. Gebruik van rode baksteen voor geprofileerde dakrand en strekken. Muurankers. Druiplijstjes boven rondboogtoegang en -vensters (zijgevels), laatstgenoemde met betegelde onderdorpels en roedeverdeling. Mijtervormige nis in achtergevel. Nieuwe houten deur, oorspronkelijk voorzien van beglazing met decoratieve roedeverdeling. Boogveld eertijds met geschilderde aanroeping "O.L.V. TROOST IN NOOD/ B.V.O.". Nieuwe natuurstenen trede.

Herpleisterde binnenafwerking onder keperboogvormig beplankt gewelf; cementtegelvloertje; witstenen altaar op gestileerde voluutvormige consoles. Beeld vanOnze-Lieve-Vrouw vermoedelijk verwijderd voor restauratiewerken.

• Heemkundige Kring De Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1892/86.