18de-eeuwse boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 18de-eeuwse boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk gesloten hoeve met ruime tuin, eeuwenoude olm en armpomp tegen recent pijlertje. Lage rechthoekige inrijpoort onder houten latei opgenomen in noordelijke stalling.

Dubbelhuis van oorspronkelijk zeven traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (nok parallel met straat, mechanische pannen), daterend uit midden - laatste kwart 18de eeuw. Witgeschilderde voorgevel op donkere plint. Beluikte steekboogvensters in vlakke rechthoekige omlijstingen van arduin. Gelijksoortige deuromlijsting met rozetmotiefjes aan uiteinden; 1790 gedateerde boven, dorpel; geprofileerde druiplijst. Zandstenen hoekblokken onderaan de stijlen. Houtwerk van deur uit de 19de eeuw; sierlijk gesmeed ijzeren bovenlicht. Vernieuwde ramen. Zandstenen band onder daklijst. Verbouwde linker travee (uitstalramen en winkeldeur).

Achtergevel van respectievelijk vier en drie traveeën. Linker travee met gelijksoortige steekboogvensters als in zijgevel en rechthoekige deuromlijsting van arduin met geprofileerd beloop. Rechter travee met vernieuwde vensters en behouden rechthoekige poort onder houten latei (voormalige inrijpoort).

Rechter zijpuntgevel: aandak met muurvlechtingen op schouderstukken (arduinen kraag- en dekstenen). Siermotieven van gesinterde baksteen (ruiten). Arduinen goot op begane grond links. Vier oculi in omlijsting van gesinterde steen. Twee steekboogvormige bovenvensters met arduinen boven- en onderdorpel, stijlen van gesinterde baksteen.

Dienstgebouwen ten zuiden en ten oosten heden vervangen door stallingen en aanbouwen van naburige huizen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle