erfgoedobject

Hoeve 't Lijsterhof

bouwkundig element
ID
86846
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86846
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

" 't Lijsterhof", hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) worden twee parallelle hoevegebouwen, een bakhuis en twee kleine bijgebouwtjes weergegeven met poel aan de straatzijde. De hoeve is dan nog gelegen in een bocht van de weg die circa 1840 bij de aanleg van de steenweg wordt rechtgetrokken.

In 1836 laat landbouwer Abraham De Vos uit Tielt een groot gebouw aan de noordzijde en een klein bijgebouwtje aan de zuidzijde van het erf optrekken.

In 1864 laat de toenmalige eigenaar Henri Degiey uit Gent een uitbouw aan het westelijk gebouw afbreken en centraal op het erf een klein bijgebouw optrekken.

In 1912 (datering jaartalsteen) wordt een nieuw woonhuis opgetrokken aan de zuidwestzijde van het erf; het bestaande woonhuis wordt afgebroken.
Hoeve met verharde erfoprit waarvan toegang met nieuwe bakstenen hekpijlers voorzien van witgeschilderde bolbekroning. In rechterpijler, beglaasd pijlerkapelletje waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw onder zwartbakstenen bovenlijst met gestrekte uiteinden. Ten westen van de erftoegang, grote boomgaard.

Verhard erf met parallelle losstaande bestanddelen. Ten zuidwesten van het erf, woonhuis gedateerd "1912" in top van oostzijpuntgevel. Verankerde baksteenbouw van vier traveeën onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat). Natuurstenen onderdorpels. Segmentboogopeningen waarin nieuw houtwerk. Ten zuiden van het erf, witgekalkte schuurstalvleugel onder zadeldak (Vlaamse pannen) met grote dakoverstek op houten schoren aan erfzijde. Dwarsschuur met metalen poort onder houten latei; rechthoekige en segmentbogige staldeurtjes. Gecementeerde zijgevel met schijnvoegen. Recent aangebouwde loods aan noordoost- en kleine aanbouw aan zuidzijde. Ten noorden van het erf, grote stalvleugel, naar verluidt eertijds het voormalige woonhuis met geïncorporeerde stal. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met onder meer ingewerkte half ondergrondse kelder, nieuwe rechthoekige muuropeningen waarin schrijnwerk met roedeverdeling en rechthoekige poort. Recentere gemetste bloembakken en dito bijgebouw achteraan.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 2, 1836/63, 1864/28.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve 't Lijsterhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86846 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.