Hoeve 't Stocktbos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Stocktbos

Beschrijving

" 't Stocktbos", achterin gelegen hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1847) worden drie parallelle volumes weergegeven met aan de westzijde van het erf een klein bijgebouwtje en een poel. Later wordt de hoeve nog uitgebreid met enkele nutsgebouwen, onder meer een kleine stal (oostzijde) en loods voor de huidige uitbating (veefokkerij).

Lange erfoprit, deels afgezoomd door populieren. Bakstenen pijlers waartussen ijzeren hek. Erf met losse verharding en groot beboomd grasperk. Losstaande parallelle verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken met Vlaamse en mechanische (woonhuis) pannen. Ten noorden van het erf, eenlagig woonhuis met getoogde muuropeningen waarin houtwerk (T-ramen) met grote roedeverdeling; luiken met figuratieve klemmen. Natuurstenen onderdorpels. Vernieuwde rechtertravee. Deur met gedeeld bovenlicht. Ten zuiden, dwarsschuur met grote rechthoekige poort; segmentboogdeurtjes aan erfzijde en ingewerkte kelder; recente aanbouw onder lessenaarsdak aan oostzijde. Ten zuidwesten, stal onder golfplaten bedaking met onder meer aanbouwen aan noord- en zuidzijde en segmentbogig laadluikje in zijpuntgevel. Op het erf, begroeide half ondergrondse aardappelkelder, heden  gedempt. Recentere bijgebouwen, onder meer aan oostzijde, haakse stal, aan zuidoostzijde, open loods.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter