Kapelletje van aan de Boekboom

Beschrijving

"Kapelletje van aan de Boekboom", geplaatst in het voortuintje van nummer 49, de voormalige hoeve "Braeckeveld" die in 1844 bij de eigendom van het zusters van het Geloof gevoegd wordt (zie nummers 42, 49). Het kapelletje wordt naar verluidt circa 1985 geplaatst ter vervanging van een oudere 19de-eeuwse kapel op een andere locatie.

Staakkapelletje met beglaasd houten vijfzijdig nisje waarin beeldje van gekruisigde Christus.

• DEGRANDE V. s.d.: Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, s.l., nummer 20.
  • VANRENTERGHEM B. 2000-2001: De Congregatie van de Zusters van t' Geloof, Bakermat in Tielt, verspreiding en evolutie, onuitgegeven studie, 36.
  • VERBRUGGE J. s.d.: Kerken, kapellen, veldkapellen en devotiekruisen in Tielt, Tielt.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

Aanvullende informatie

Het staakkapelletje werd verplaatst van de Ruiseleedsesteenweg naar een nieuwe locatie aan de Groenestraat, ten noordwesten van het klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof. Vermoedelijk gebeurde dit kort na de inventarisatie van 2007, op het moment dat hoeve Braeckeveld (Ruiseleedsesteenweg nummer 49) werd gesloopt en de gronden werden verkaveld.