erfgoedobject

Herberg Den Ondank

bouwkundig element
ID
86851
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86851
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Ondank
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Herberg "Den Ondank", reeds vermeld in de de herbergentelling van 1807 en weergegeven in de Atlas der Buurtwegen (1847). De naam, waarnaar tevens de wijk op de grens met Kanegem genoemd is, zou wijzen op onvruchtbare grond waarop de herberg is gebouwd. Bij de herberg hoort in de tweede helft van de 19de eeuw ook een tramhalte voor de in 1886 in gebruik genomen tramlijn Tielt - Ruiselede - Aalter. Volgens kadaster laat de Wakkense brouwer Emiel Roelandts in 1888 het woonhuis aan de westzijde uitbreiden en een klein bijgebouwtje in de tuin afbreken. 

Eenlaagse verankerde baksteenbouw onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen); lagere aanbouw aan westzijde onder schilddak (Vlaamse pannen). Witgekalkte straatgevel met gepekte plint; sporen van gedichte muuropeningen. Rechthoekige muuropeningen oorspronkelijk voorzien van luiken. Verdwenen houtwerk met grote roedeverdeling. Laadluik in oostzijgevel. Klein bakstenen bijgebouwtje aan de zijde van de Ondankstraat, waarvan bedaking in bouwvallige staat.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 2, 1892/63.
  • BUYCK J. 1999: De herbergentelling van 1807 in Tielt, De Roede van Tielt 30.3-4, 88.
  • VERBRUGGE J. 1980: Tieltse caférijkdom. Een overzicht van cafés en uitbaters tussen 1900 en 1980, De Roede van Tielt 11.2-3-4, 143-144.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg Den Ondank [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86851 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.