• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen gaaf bewaard hoevetje opklimmend tot de 17de eeuw, zie geschilderd jaartal "1699" op de erfgevel van het woonhuis. Op een kaart van 1774 worden twee haakse volumes van woonhuis en stal weergegeven met klein bijgebouwtje, eveneens voorkomend op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1847); op laatstgenoemde met poel aan de oostzijde van het erf. De oudste hoevegebouwen zijn naar verluidt voorzien van strobedaking (heden golfplaten). Tijdens het interbellum wordt het huidig woonhuis centraal op het erf opgetrokken.

Lange erfoprit met toegang via ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Onverhard, deels gekasseid erf met bomen; gemetste mestvaalt aan zuid- en poelrestant aan oostzijde.

Ten noorden van het erf, éénlagig boerenhuisje met voorliggend bakstenen stoepje. Witgekalkte erfgevel en gepekte plint onder zadeldak (nok loodrecht op straat; oorspronkelijk stro, heden golfplaten) met sleepdakje aan achterzijde. Op erfgevel geschilderd jaartal "1699", naar verluidt datering gevonden in haardbalk. Oostzijpuntgevel met vlechtingen en laadluikje. Muurankers. Groengeschilderd houtwerk. Houten raamkozijn, deels beluikt; schuifraam waarvan onderlicht voorzien van roedeverdeling. Houten deurtje met getoogd en gedeeld bovenlicht. Links, poortopening onder ijzeren I-profiel, heden deels gedicht en voorzien van venster en deur. Gemetste pijler waarin waterpomp. Laag aangebouwd stalletje onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) aan oostzijde. Recentere lage aanbouwen onder meer stalletje van betonplaten.

Ten westen van het erf, haakse bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; golfplaten/mechanische pannen) met onder meer muurankers, tweedelige groengeschilderde staldeurtjes, deurtje van geïntegreerd buitentoilet en laadluik in zijgevel. Enkele gedichte openingen. Aanbouw onder sleepdak aan westzijde; kleine aanbouw aan erfzijde.

Ten zuidoosten van het erf, oud bakhuisje onder zadeldak (Vlaamse pannen) met onder meer vlechtingen in zijpuntgevel; later uitgebreid met lage aanbouw onder lessenaarsdak.

Centraal op het erf, interbellumwoonhuis; dubbelhuis van vier traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Muuropeningen in westgevel met kleine roedeverdeling in bovenlichten van T-ramen; beglazing van deur met horizontale roedeverdeling en bovenlicht; in erfgevel opbouw in spiegelbeeld van deur en venster onder betonnen latei; drieledig houtwerk met horizontale roedeverdeling, eveneens bij deels beglaasde deuren. Recentere nutsgebouwen.

• Algemeen Rijksarchief, Kaarten en plans, nr. 2458: Caerte en plan figuratief verbeeldende soo de kercken der stede van Thielt, de gonne der prochie van Ruysselede als de gonne der prochie van Wynghene, mitsgaders de situatie van Schuyfers Capelle, 1774.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter