Latexco Academy

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Latexco Academy

Beschrijving

"Latexco Academy", bedrijfsgebouwen met schuimrubberfabriek, gesticht in 1952 door Silvain Maes op de plaats waar in de 19de eeuw een stoombrouwerij en vlasfabriek gevestigd zijn. In 1913 laten de weduwe en de kinderen van brouwer Bruno Dinneweth het woonhuis optrekken met een bijgebouw aan de noordzijde. In functie van het huidig bedrijf wordt het woonhuis uitgebreid aan achter- en noordzijde (onder meer receptie).

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Roodbakstenen lijstgevel onder witgeschilderde houten kroonlijst op consoles, doorbroken door vooruitspringende twee rechtertraveeën oplopend in combinatie van klok- en trapgevel met bekronend beeld van vermoedelijk adelaar. Kleurrijk materiaalgebruik door gebruik van witte baksteen voor banden en natuursteen voor doorlopende onderdorpels, afdekstenen en aanzet- en sluitstenen van segmentboogstrekken; dakvenster van klokgevel onder betonnen latei.

Geschilderd houtwerk (T-ramen). Begane grond onder betegeld afdak en, net als zuidzijgevel, voorzien van bruinbakstenen parement; idem voor laag ommuurde voortuintjes en zijmuur waarop sculptuur van hoofd. Schuiframen op begane grond met onder meer glas-in-loodinvulling. Centrale deels beglaasde vleugeldeur met korfboogvormig bovenlicht voorzien van roedeverdeling.

Fabrieksgebouwen van het bedrijf gelegen aan de overzijde van de straat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1914/23, 1920/36.