• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische hoeve

Beschrijving

Historische hoeve met verzorgde 19de-eeuwse gebouwen, gelegen tussen de bocht van het zuidelijk deel van de straat en de Marialoopbeek.

Historiek

De geschiedenis van de hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw, confer weergave op de Ferrariskaart (1770-1778) van twee parallelle vleugels op groot beboomd erf met bijgebouwtje en moestuin aan noordwestzijde van het erf. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) grossomodo zelfde configuratie met bakhuisje centraal op het erf; als toenmalige eigenaars van de hoeve worden de kinderen Emmanuel Boone geregistreerd, met Carolus Boone als bewoner. Vanaf 1875 komt de hoeve in eigendom van Louis en Aguste Vandemoortele, kooplieden uit Emelgem.
De weduwe van Louis Vandemoortele laat in 1882 het woonhuis aan de noordzijde gedeeltelijk herbouwen, het bijgebouw aan de zuidzijde vervangen door de huidige haakse schuurstalvleugel aan de oostzijde en een nieuw bakhuis optrekken aan de noordwestzijde van het erf.

Het kadaster registreert de eigenaars die elkaar snel opvolgen, onder meer landbouwer Joannes Devolder (1883-1888), Leopold De Rynck uit Emelgem (1888-1892) en zijn weduwe (1892-1916), nijveraar Emiel Vandemoortele uit Emelgem (1916-1919), weduwe Charles Van Luchenen uit Tielt (1919-1922) en kinderen (1922-1931) en Remi Verbrugghe (vanaf 1931), landbouwer met eerdere verblijfplaats in Chicago, Meulebeke en Koksijde. In 1950 wordt een loods opgetrokken aan de westzijde van het erf.

Beschrijving

Omhaagd en grotendeels verhard erf met moestuin aan noordwestzijde en enkele grasperken met aanplantingen. Ten noorden van het erf, éénlagig woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerd parement met witgeschilderde schijnvoegen, begroeid met klimplanten. Getoogde en beluikte muuropeningen. Witgeschilderd houtwerk (schuiframen). Nieuwe deur met getoogd bovenlicht, waarboven witgeschilderd oud huisnummer "8W53". Kleine staldeurtjes aan oostzijde, onder meer in lage aanbouw onder lessenaarsdak. Laadluikje in westzijpuntgevel. Voorliggend betonnen stoepje.

Ten oosten van het erf, opmerkelijke grote en hoge bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak (nok loodrecht op woonhuis; Vlaamse pannen) met dakoverstek voorzien van gekartelde bebording. Grote muurankers. Witgeschilderd voegwerk. Dwarsschuur met onder meer segmentboogpoort, getoogde openingen onder strek waarin tweedelige deurtjes en kleine stalvensters, laadschuifluik. Noordzijgevel met onder meer getoogde deurtjes, lage luikjes en laadluiken. Aan erfgevel, geschilderd houten beglaasd muurkapelletje waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

Ten noordwesten, bakhuis met gelijkaardig geschilderd voegwerk onder zadeldak (Vlaamse pannen) met toegang via deurtje onder houten latei waarboven luik. Houten muurkapelletje met kruisbeeld aan erfgevel. Recentere aanbouw (garage) aan noordzijde en dito bijgebouwen aan de zuidoostzijde van het erf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1882/71, 1950/62.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Tielt, Afdeling 3, artikels 54, 1566, 1961, 2333.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter