• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Woonhuis in kern minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie haaks volume weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786 en op het primitief kadasterplan (circa 1830), volgens kadaster herbouwd in 1930 in art-decostijl en recent gerestaureerd.
Op de plaats van het huidig pand staat circa 1830 een huis met smidse en oliemolen, dat achtereenvolgens verschillende eigenaars kent: Jozef De Clercq, landbouwer uit Tielt, weduwe en kinderen Carolus Van Oost (1845), koopman Constant Vandemaele (1858) en apotheker Lodewijk Lanszweert uit Oostende (1872) die het huis en de achterliggende smidse verenigt.

In de jaren 1925 laat de toenmalige eigenaar, timmerman Emiel Van Wonterghem, het huis vergroten met de achterbouw als werkplaats. In 1930 wordt het huis grotendeels herbouwd en de gevel voorzien van ornamentiek in art-decostijl. Recent historiserend gerestaureerd door architect Bernard Declerck (Aarsele).

Half vrijstaand breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Geschilderde bakstenen lijstgevel met onder meer getrapt liseenmotief onder breed overkragende kroonlijst. Hoge gecementeerde plint, voorheen zwart geschilderd. Natuurstenen onderdorpels, doorlopende banden en lateien (zandsteen). Later toegevoegde driezijdige erker tegen westgevel. Rechthoekige muuropeningen in spaarvelden waarin nieuw schrijnwerk. Deur onder rechte latei met rechthoekig bovenlicht. Natuurstenen trede. Aan westzijde, toegang tot achterbouw en tuin via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers (nieuw). Aan noordzijde, haakse achterbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Verankerde en gepleisterde baksteenbouw met nieuwe muuropeningen. Achterpuntgevel met zichtbare oudere bouwsporen, zie oorspronkelijk lagere daklijn en rondboogstrekken. Bij renovatie zijn oudere houten raamkozijnen teruggevonden, die heden gereconstrueerd en voorzien zijn van halve luikjes. Nieuwe korfboogopeningen. Aanbouw aan oostzijde geïntegreerd bij nummer 42.

Het interieur bewaart nog enkele bouwelementen van het oudere woonhuis, onder meer moerbalken met decoratieve balksleutels, brede haardbalken, een houten deurtje en de kelder onder witgekalkt tongewelf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1864/129, 1872/22, 1881/15, 1925/z.nr., 1930/82. 1957/265.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Tielt, Afdeling 1, artikels 162, 515, 1350, 1151, 1644, 1946, 3560, 4773.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter