Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis opgetrokken in 1871-1872 voor de textielfabrikant Jean-Baptiste Vande Vyvere jr.

Historiek

In 1871-1872 laat Jean-Baptiste Vande Vyvere jr. het herenhuis met annex bouwen voor het onderbrengen van een coutilbedrijf. Hij behoort tot de gekende textielfabrikantenfamilie Vande Vyvere (zie Hulstplein) en ligt mee aan de basis van de uitbouw van de achterliggende weverij Impe.

In 1926 wordt het huis verkocht aan Joseph Van Haute, nijveraar uit Tielt en getrouwd met Margaretha Impe, die eveneens meewerkt aan de uitbouw van de weverij waarvan het kadaster in 1935 de nieuwbouw registreert ten noordoosten van het terrein.

Na beschadiging van het pand tijdens de Tweede Wereldoorlog volgen herstellingswerken.

In 1952 is de zaak gekend als "NV Paul Van Haute" na overname door de zoon.

In 1967 wordt het woonhuis grondig verbouwd: de annex aan de oostzijde wordt afgebroken en vervangen door een nieuwbouw met "concertzaal"; tevens wordt er een nieuwe garage opgetrokken. De fabriek met confectieatelier blijft in werking tot 1986.

Beschrijving

Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Overkragende geprofileerde houten kroonlijst op consoles.

Dubbelhuis met vlak gepleisterde en geschilderde lijstgevel met doorlopende kordonlijsten. Natuurstenen onderdorpels en hoge plint. Segmentboogvensters, in tweede bouwlaag gevat in geriemde omlijsting met acanthusbladsluitsteen. Vernieuwd schrijnwerk in plaats van schuiframen met roedeverdeling; op bouwplan T-ramen. Verdwenen luiken op begane grond. Rechthoekige keldergaten. Rechthoekige deur gevat in vlakke natuurstenen omlijsting onder geprofileerde kroonlijst. Nieuwe deur waarvan bovenlicht oorspronkelijk met decoratieve indeling. Natuurstenen trap (twee treden).

Op rechtermuurpenant kleine natuurstenen gedenkplaat met van boven naar onder "1530 1605", wapenschild en opschrift "ESTO FORTIS SIMONS", wapenspreuk van Pieter Simons (Tielt, 1539 - Ieper, 1605), bisschop van Ieper naar wie een straat in Tielt genoemd is. Het oorspronkelijke pand is evenwel niet zijn geboortehuis doch was eertijds eigendom van zijn neef Louis, burgemeester van Tielt.

Aan oostzijde, bakstenen muurtje en achteruitspringende eenlaagse uitbouw van de jaren 1960 onder platte bedaking met vensteromlijstingen in historiserende stijl en garage.

Sober uitgevoerde achtergevel met onder meer nieuwe brede terrasdeur, aanbouw onder platte bedaking en haakse vleugel van twee bouwlagen. Heraangelegde grote tuin en terras, met aan de noordoostzijde de voormalige weverij uit de jaren 1930.

Gerenoveerd interieur; traphal met bewaarde en heden witgeschilderde houten slingertrap met ronde trappaal en afgeronde zwartmarmeren aanzettrede. Aan oostzijde, voormalige concertzaal in historiserende stijl.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1872/22, 1881/15, 1935/63, 1937/68, 1965/107, 1968/55, 1992/26, 2001/21.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Tielt, Afdeling 1, artikels 3541, 6094.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen, 1871/Jean-Baptiste Vandevijvere-Sierens.