Burgerhuizen

Beschrijving

In oorsprong twee 19de-eeuwse woningen, samen met vijf aanpalende huizen gebouwd volgens kadaster in 1896 in opdracht van Triphon Desauw, gareelmaker uit Tielt. Tijdens het interbellum verbouwd tot winkelpand met zijtoegang links. Heden opnieuw opgesplitst in twee woonsten.

Breedhuis onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Lijstgevel met bekleding in gele siersteen. Rechts, driezijdige bovenerker met aansluitend zijbalkon. Gootlijst doorbroken door breed vlak afgedekt dakvenster. Rechthoekige muuropeningen. Begane grond met grote winkelpui; verdiepte inkom met cementtegelvloertje en beglaasde vleugeldeur tussen grote uitstalramen met fijne horizontale roedeverdeling in bovenlichten. Beglaasde zijdeur links.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Tielt (207), afdeling I, 1897/16.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter