Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis, onderdeel van de rij burgerhuizen die volgens kadaster in 1907 aan de noordzijde van de Stationsberm worden opgetrokken naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke (Tielt - Lokeren), tevens ontwerper van onder meer het "Gildhof" . Bouwheer is Emiel Van Parijs, een koopman gevestigd op het "Notelaeregoed" in Aarsele. Na zijn faillissement wordt de huizenrij vermoedelijk gekocht en verhuurd door nijveraar Hendrik Ide-Tack (zie Felix D'hoopstraat nummer 115).

Enkelhuis van twee bouwlagen en souterrain onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Lijstgevel onder breed overkragende kroonlijst op modillons, verspringend voor dakvenster; laatstgenoemde op bouwplan voorzien van halfronde frontonbekroning. Roodbakstenen parement met grijze en gele baksteen voor plint, banden en rondbooglijsten. Gebruik van natuursteen voor onder meer plint, latei van souterrain, doorlopende lekdrempel van bel-etage en onderdorpel. Overhoekse tweezijdige bovenerker met leien (afdekking en voetstuk) op geajoureerde houten console. Rondboogopeningen waarin vernieuwd schrijnwerk, onder meer breed bovenvenster. Smalle deurtravee met deur onder natuurstenen latei op kraagstenen waarboven hoog bovenlicht met gelijkaardige afdekking. Erboven, halfronde nis waarin kleurrijk sgraffitopaneel met florale motieven. Natuurstenen trede. Voetschraper links.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1908/18.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen, 1907/Van Parijs.