Feestpaleis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Feestpaleis

Beschrijving

Voormalig "Feestpaleis", een circa 1926 gerealiseerde verbouwing van de bestaande feestzaal "A Capella" (1920), beide naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt).  Dit complex heeft oorspronkelijk een beeldbepalende straatgevel met uitgewerkte brede rondbogige frontonbekroning en haaks op de straat ingeplante zaal.

De voorbouw wordt gewijzigd om de zaal te voorzien van een café op de beneden- en een conciërgerie op de bovenverdieping, vanaf dan gekend als "Feestpaleis". Hier houdt R. Lecat cinema tot hij in 1936 de "Movy" opent. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het Feestpaleis in gebruik genomen door Winterhulp. Het café wordt uitgebaat tot 1960. Heden in eigendom van de Zusters van het Geloof als deel van het Sint-Jozefsinstituut.

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Rode baksteenbouw met witgepleisterde onderbouw en licht uitkragende centrale bovenerker onder verspringende (nieuw) gootlijst. Rechthoekige muuropeningen; meerdelige vensters. Verdiepte inkom waarin vierdelige deels beglaasde poort met kleine verdeling.

Achterbouw met nog bestaande voormalige feestzaal onder pannen mansardebedaking (nok loodrecht op straat). Vermoedelijk is de bestaande ijzeren spantstructuur nog bewaard.

• Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen, 1920/20.
  • BILLIET J., Van feestpaleis tot Lakenmarkt. 80 jaar Muziekonderwijs in Tielt, in De Roede van Tielt, jg. 34, nr. 4, 2003, p. 20.
  • RAVYTS K.; STRUYVE P., Het Tieltse 1940-1945, Bedreigd Bezet Bevrijd, Tielt, 1995, p. 75.
  • VERBRUGGE J., Tieltse caférijkdom. Een overzicht van cafés en uitbaters tussen 1900 en 1980, in De Roede van Tielt, jg. 11, nr. 2-3-4, 1980, p. 161-162.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter