Cinema Movy met café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cinema Movy met café

Beschrijving

Voormalige cinema "Movy" met café, gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt). Bouwheer is Roger Lecat, meubelmaker uit Tielt, die voorheen reeds in het "Feestpaleis" cinema houdt. Heden theater "Malpertuis" met foyer, voorheen gevestigd in de kelder van het Gildhof. Het bouwplan toont onder meer het café aan de straatzijde, met achterliggend complex van de cinemazaal en tevens een schietbaan met liggende wip.
In 1997 wordt de voorgevel gedeeltelijk aangepast en het interieur gerenoveerd naar ontwerp van het architectenbureau Claerhout (Sijsele).

Voorgebouw met inslag van zowel art-deco- als modernistische stijl. Breedhuis van drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen) met parement in rode siersteen. Nog afleesbare horizontaliserende gevelritmering door onder meer verspringende kroonlijst, vensterregisters en roedeverdeling in de beglaasde herbergpui, deels met glas-in-loodinvulling. Zelfde invulling voor typerend patrijspoortmotief in tweede bouwlaag (niet weergegeven op gevelplan). Verticaal accent op inkomtravee met overkragende bovenbouw tussen lisenen.

Interieur grotendeels gerenoveerd onder meer voor burelen en ontvangstruimten; vernieuwde theaterzaal. Nog enkele bewaarde oorspronkelijke elementen, onder meer halfronde uitbouw van cinemakassa.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1936/58.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen, 1936/16.
  • Parkenpromenade, Proeven van kunst, onuitgegeven brochure Bezoekerscentrum Huis Mulle de Terschueren, Tielt, augustus 2006, s.p.
  • VERBRUGGE J., Tieltse caférijkdom. Een overzicht van cafés en uitbaters tussen 1900 en 1980, in De Roede van Tielt, jg. 11, nr. 2-3-4, 1980, p. 165.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter