Dokterswoning met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Voormalige dokterswoning gebouwd in 1923 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt) in opdracht van Armand Vander Borgt-Notteboom, geneesheer uit Tielt. Naar verluidt is in de woning, naast een wachtzaal en praktijkruimte, tevens een sanatorium ingericht in een van de kamers. Vrij robuuste architectuur met invloed van zowel cottage- als art-decostijl.

Half vrijstaand woonhuis van twee traveeën met oplopende punt- en tuitgevel onder haaks op elkaar geplaatste leien zadeldaken. Overkragende houten kroonlijsten op consoles. Expressionistisch materiaalgebruik zie rode baksteenbouw met doorgedreven siermetselwerk van onder meer geblokte hoekbanden, lisenen, puntgevelvelden, tandlijsten, borstweringen, erkerconsole. Sierankers in top van puntgevels. Natuurstenen plint. Levendige volumewerking ten gevolge van onder meer erkeruitbouwen, breed schoorsteenvolume, uitkragende puntgevel van deurtravee en verdiepte rondboogvormige zijinkom naar voormalige praktijkruimte. Nieuw houtwerk. Inkom aan de straat met deels beglaasde deur voorzien van ijzeren hekjes en rechthoekig bovenlicht. Natuurstenen trap (drie treden). Aan zuidzijde, bakstenen tuinmuur met nieuwe poort.

Het interieur bewaart het houtwerk van onder meer de binnendeuren, radiatorkasten, parket in visgraatmotief (voormalig kabinet) en de hoge houten lambrisering, in de traphal met getrapte belijning. Zenitaal verlichte traphal met houten bordestrap voorzien van zwartmarmeren aanzettrede, gesculpteerde trappalen en balusterleuning. In achterliggend vertrek, recentere schouw in historiserende stijl naar verluidt ontworpen door de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren, met in de boezem ingewerkt wapenschild van notaris De Meulenaere.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1922-1928/59.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen, 1923/45.