Burgerhuis met magazijnen

Beschrijving

Half vrijstaand woonhuis met achterliggende magazijnen gebouwd in 1916. Bouwheer is Gilbert De Smet die hier de handel in bouwmaterialen van zijn vader Eugène, opgericht kort vóór de Eerste Wereldoorlog, verder zet. Na de sluiting van de zaak in 1970 is dit lange tijd het woonhuis van kunstschilder Frank Bogaert.

Art-nouveaugetint dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Geschilderde houten kroonlijst op modillons waartussen kleurrijke tegelpanelen. Geelbakstenen parement met doorlopende banden in geglazuurde baksteen. Frequent gebruik van natuursteen voor onder meer hoge plint, onderdorpels, aanzetstenen van segmentboogstrekken (bovenverdieping). Inkom met natuurstenen blindnissen en belendende zuiltjes uitlopend op imposten met gesculpteerde florale motieven. Smalle deur- en linkervenstertravee in spaarveld. Grote korfboogvormige benedenvensters met afgeschuinde dagkanten; bovenlicht van houten kozijn met decoratieve verdeling. Deels beglaasde deur met gestileerde hekjes; segmentbogig bovenlicht met cirkelvormige verdeling. Natuurstenen trap (twee treden). Voetschraper.
Zuidzijgevel met licht uitkragende getrapte fries en sierankers. Gekasseide oprit aan zuidzijde naar achterliggende bijgebouwen van twee bouwlagen onder zadeldaken (nok loodrecht op straat) met gelijkaardig verankerd gevelparement, betonnen vloerplaten en houten gebinte. Heden autostaanplaatsen in onderbouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1918/2.
  • MAES A.; VANDEPITTE P., Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 1990, p. 28-29.
  • Parkenpromenade, Proeven van kunst, onuitgegeven brochure Bezoekerscentrum Huis Mulle de Terschueren, Tielt, augustus 2006, s.p.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter