Molensteen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molensteen

Beschrijving

Molensteen, opgesteld op het beboomd driehoekig grasperkje ter hoogte van het kruispunt met de Volderstraat. Opgegraven bij vernieuwing van het wegdek van de Volderstraat en hier geplaatst in 1984.

Mogelijk afkomstig van de "Stedemolen" of de "coornewindmeulen", voor het eerst vermeld in 1245 en gelegen op een hoogte aan het westelijke uiteinde van de Ieperstraat, de grens van Tielt-binnen. Van deze graan- en oliewindmolen worden de maalrechten gedeeld door de stad en het hospitaal van de Alexianen aan de Markt. In 1452-1453 wordt de molen door de Bourgondiërs en de Gentse Groententers vernield en in 1473 weer opgebouwd dankzij gezamenlijke financiële inspanning van de stad en de Alexianen. In 1550 dient hij opnieuw hersteld te worden na ontmanteling door de Gentenaars. De molen wordt in 1561 uitgebreid met een rosmolen nadat Robert du Cellier, raadsheer van de watergraaf van Vlaanderen, hiertoe een octrooi verleent. In 1579 wordt de molen opnieuw grotendeels vernield en later hersteld. In de 18de en 19de eeuw wordt de molen bediend door de molenaarsfamilie De Rynck. De molen blijft in bedrijf tot 1907 en wordt ontmanteld in 1921.

Molensteen opgesteld in een cirkelvormige gemetste en deels opengewerkte sokkel centraal geplaatst in kleine gekasseide rotonde waarop dito paadjes uitkomen.

• HOLEMANS H. 2002: Windmolens te Tielt, Ons Molenheem 4, 59.
  • OSTYN R. s.d.: Het verhaal van de Ieperstraat, Tielt, onuitgegeven nota, s.p.