erfgoedobject

Vrijstaand woonhuis in modernistische stijl

bouwkundig element
ID
86913
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86913

Juridische gevolgen

Beschrijving

Steenstraat nr. 13. Vrijstaand woonhuis in modernistische stijl met invloed van "nieuwe zakelijkheid", gebouwd naar ontwerp van architect Bernard Christiaens (Oostende).
Bouwheer is Robrecht Van Daele, een schoenfabrikant wiens fabriek "Irisa" sinds 1927 in de Steenstraat gevestigd is. Behalve zijn woonhuis koopt hij in de straat enkele arbeidershuizen aan en laat hij enkele werkmanshuizen optrekken voor de schoenmakers tewerkgesteld in zijn fabriek (cf. nrs. 35-41). Oorspronkelijk is het bedrijf een vennootschap samen met schoenmaker Alfons Dinneweth, die een vijftal jaar later een eigen bedrijf start. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt aan de noordzijde van de woning een bunker gebouwd.
Na de sluiting van de fabriek in 1951 brengt de vennootschap "De Gryse & Nemegheer" (cf. Deken Darraslaan, Kasteelstraat) hun textielfabriek tot 1954 onder in de leegstaande bedrijfsgebouwen van de schoenfabriek "Irisa" onder de naam "Stella p.v.b.a".
De bunker met de oorspronkelijke pergola aan de noordzijde wordt later gesloopt voor de uitbreiding met tandartspraktijk.
Dieper gelegen, thans half vrijstaande woning in grote beboomde tuin, afgescheiden van de straat door hoge bakstenen pijlers waartussen ijzeren hek met aansluitende gesloten betonnen afsluiting. Bruine baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak. Levendige volumewerking ten gevolge van in- en uitspringende volumes, centraal geaccentueerd door halfronde doorgetrokken erkeruitbouw. Contrasterend gebruik van lichtgele betegeling voor balkvormige uitbouw naast erker en voor zijmuur van verdiepte portiekvormige inkom. Rechthoekige vensters, o.m. omlopend op de hoek. Smal verticaal traplicht aan zuidzijde.
Aan oostzijde, recentere uitbouw van twee bouwlagen onder plat dak voor tandartspraktijk.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1936/100.
STADSARCHIEF TIELT, Bouwaanvragen, 1935/56 (bouwplan niet aanwezig).
MAES A.; VANDEPITTE P., Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 1990, p. 16-17.


Bron     : Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Santy, Pieter


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vrijstaand woonhuis in modernistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86913 (Geraadpleegd op )