erfgoedobject

Eclectische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
86922
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86922

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische burgerhuizen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Eclectische burgerhuizen gebouwd als restant van eenheidsbebouwing daterend van 1903.

Historiek

In oorsprong een groot pand dat met een aanpalend gelijkaardig pand aan de westzijde (heden vervangen door nieuwbouw) volgens kadaster gebouwd wordt in 1903. Bouwheer is de Tieltse winkelier Cyrile Heytens die later eigenaar wordt van de "Tieltse Weverij" (zie Stationstraat).

De architect is niet gekend noch het bouwplan teruggevonden. Mogelijk is het een ontwerp van Henri Vanden Broucke, architect van onder meer het "Gildhof", die tevens onder meer een rij eclectische burgerhuizen met dezelfde stilistische kenmerken bouwt in de stationsbuurt (zie Stationsberm nummers 2, 5, 6). Naar verluidt is in die periode ook in de Nieuwstraat een gelijkaardig ontwerp gerealiseerd, met name het woonhuis van handelaar Emiel De Sutter (heden verdwenen).

In 1913 laten de kinderen Cyrile en Clementine Heytens de eigendom opsplitsen en beide panden uitbreiden met een achterbouw. In 1964 brengt Jozef Vervenne in een atelier achter het huis nummer 7 de drukkerij van de in 1944 opgerichte krant "De Zondag" over vanuit het "Gildhof" in de Sint-Michielstraat. Nadat de uitgave van de krant stopgezet wordt in 1976, blijft de drukkerij in bedrijf tot 1994.

Beschrijving

Exterieur. Eclectische eenheidsbebouwing met invloed van traditionele bouwstijl. Enkelhuizen met ongelijke travee-indeling en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); nieuwe dakvlakvensters. Lijstgevel met aflijnende fries doorbroken door dakvensters (nummer 7) of erkertravee (nummer 5) oplopend in trapgevels met overhoeks topstuk. Kleurrijk materiaalgebruik van gele baksteen (parement) en geglazuurde rode baksteen (doorlopende banden); gebruik van natuursteen voor onder meer plint, al dan niet doorlopende onderdorpels, kruiskozijn van drieledig mijterboogvormig benedenvenster van nummer 7 en dekstenen. Sierankers bij nummer 7. Rechthoekige muuropeningen waarboven gekoppelde of drievoudige overkraagde mijterboogjes. Openingen op begane grond bij nummer 5 opgevat als drieledige segmentboog. Geschilderd houtwerk met kleine roedeverdeling in bovenlichten; deels vernieuwd. Nummer 5 met overhoekse bovenerker onder leien bedaking. Nummer 7 met accent op deurtravee door middel van rijkelijk uitgewerkt natuurstenen balkon in loggiastijl op voluutconsoles, met leuningstijlen waartussen siersmeedwerk en verankerde zuiltjes onder bakstenen mijterboog. Getrapte inkom met beglaasde vleugeldeur voorzien van natuurstenen tussendorpel en -stijl van gekoppelde segmentbogige bovenlichten met kleine roedeverdeling, gevat in segmentbooglijst. Natuurstenen trappen (drie treden). Rechthoekige getraliede kelderopeningen.

Interieur. Nummer 5 gerenoveerd, met onder meer nog enkele bewaarde binnendeuren en marmeren schouwen met betegelde haardwanden.
Nummer 7 met grotendeels bewaarde interieurindeling en -aankleding. Gang met aan de oostzijde de in elkaar lopende vertrekken; marmeren lambrisering, geometrisch uitgewerkt glas-, hout- en smeedwerk voor later aangebrachte lanterneau in art-decostijl; houten bordestrap met witmarmeren aanzettrede en balusters deels uitgewerkt in smeedwerk. In de leefvertrekken bewaarde marmeren schouwen en geometrisch ingedeeld bovenlicht van (verwijderde) tussendeur; kleurrijke cementtegelvloer (bureau) en art-nouveaugetinte betegeling met onder meer florale motieven en fries met vogels (keuken en sanitaire ruimten).

  • Heemkundige Kring De Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1903/22, 1914/25.
  • DE GRYSE P., Tielt graag gezien, Aarsele-Kanegem-Schuiferskapelle-Tielt, Tielt, 2003, nr. 94.
  • MAES A.; VANDEPITTE P., Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 1990, p. 70-71.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86922 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.