erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 86923   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86923

Juridische gevolgen

Beschrijving

Tramstraat nr. 22. Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele inslag, gebouwd volgens kadaster in 1893 in opdracht van Nestor De Jonge, landmeter van het kadaster.
Reeds in 1905 wordt het huis verkocht aan de Tieltse notaris Edgard Snoeck, maar een jaar later komen Agnes Vande Vyvere en haar echtgenoot Jean Pollet sr. (cf. Stationstraat nr. 71) er wonen tot 1919. Latere eigenaars zijn o.m. Charles De Smet, ontvanger der registratie en domeinen (1921), Petrus Vangheluwe (1929) en de Ieperse naaisters en zussen Marie-Louise en Martha Segers (1955).
Het stadsbestuur koopt in de tweede helft van de 20ste eeuw een deel van de tuin aan voor de aanleg van een parking en het Generaal S. Maczekplein aan de noordzijde.
Breedhuis van vier travee├źn en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Nieuwe gootlijst. Roodbakstenen lijstgevel met geblokte hoekbanden en vensteromlijstingen in simili. Gebruik van natuursteen voor hoge plint en doorlopende onderdorpels. Boven de getoogde muuropeningen, smalle tegeltableaus met decoratieve fries. Geschilderd houtwerk van T-ramen. Deurtravee opgevat als centraal risaliet tussen witstenen penanten. Paneeldeur met getoogd bovenlicht waarboven balkon op natuurstenen voluutconsoles met fraai gestileerde smeedijzeren balkonleuning.

HEEMKUNDIGE KRING DE ROEDE VAN TIELT, Fototheek.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1894/26.
MAES A.; VANDEPITTE P., Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 1990, p. 72-73.


Bron     : Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Santy, Pieter


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86923 (Geraadpleegd op 20-10-2020)