Boerenwoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, confer haaks op de weg ingeplant volume en bakhuisje weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830); mogelijk oudere site, confer volumes weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778). In 1836 laat landbouwer Jean Snauwaert een nutsgebouw optrekken ten zuidoosten van de boomgaard. In 1915 laat Maria-Ursula Coussens uit Wingene het oudere haakse volume aan de noordzijde afbreken en vervangen door het bestaande woonhuis.

Erftoegang gemarkeerd door nieuwe pijlers en geschilderd ijzeren hek. Huidige configuratie van losstaande bestanddelen in U-vorm omheen erf met beboomde grasperken en losse verharding. Aan noordzijde, eenlagig woonhuis met aangebouwde stal. Baksteenbouw met decoratieve getrapte baksteenfries onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen); gecementeerde zijgevel. Roodgeschilderde muurankers. Natuurstenen onderdorpels. Getoogde muuropeningen onder strek; luiken met figuratieve klemmen. Nieuw schrijnwerk. Stalgedeelte met getoogde deurtjes en vensters met schuifluikjes. Aan zuidzijde, parallelle bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak met kleine dakoverstek (Vlaamse pannen), deels verbouwd en uitgebreid onder golfplaten bedaking. Dwarsschuur met rechthoekige poort; deels gedichte poort onder ijzeren I-profiel. Nieuw bijgebouw aan oostzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1836/3, 1917/2.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

Aanvullende informatie

Enkel de boerenwoning met aanpalende stal is behouden. De schuurstalvleugel werd gesloopt en de hekpijlers en hek verdwenen.

• Informatie verkregen van de Stad Tielt (22 augustus 2022).