Gesloten hoeve met molenaarswoning

Beschrijving

Gelegen in een boomrijke omgeving aan de Ophasseltbeek en met de Steenweg verbonden door middel van een veldweg. Verdwenen waterrad. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen en kunstleien), rondom een rechthoekige gebetonneerde binnenplaats. Toegangspoort onder houten latei in dienstgebouw ten westen (jaartallen 1848 en 1865 op balken, toepasbaar op de kern).

Verbouwd woonhuis van oorspronkelijk vier traveeën ten westen (nok loodrecht op beek) met toegevoegde bovenverdieping en vernieuwd parement voor de voorgevel. Rechthoekige muuropeningen. Bewaarde oude deuren (19de eeuw), respectievelijk onder houten latei met arduinen stijlen en met arduinen omlijsting, in de achtergevel.

Aanleunend gebouw (eerste helft 19de eeuw) van twee traveeën ten zuiden met (oudere?) houten daklijstbalkjes; rechter zijpuntgevel: twee rechthoekige vensters met houten latei en arduinen lekdrempel, en één vernieuwd venster. Oorspronkelijk molenaarshuis van één bouwlaag en drie traveeën (nok parallel met beek) ten zuiden. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels.

Aanleunende recente stal. Dwarsschuur ten oosten; oorspronkelijk twee grote rechthoekige veldpoorten onder houten latei (rechterpoort gedicht), voorts recente rechthoekige muuropeningen; aanbouw onder lessenaarsdak tegen zuidgevel. Verbouwde stalvleugel ten noorden.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

De hoeve werd grondig gerenoveerd in 2009. In 2013 kreeg de molen een nieuw waterrad voor de opwekking van groene stroom.