• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Poelberg - Meikensbossen
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Gerenoveerde hoeve met lange erfoprit vanaf de steenweg en tweede beboomde toegang vanaf de Bergstraat, waar recent een kapelletje is opgetrokken.

De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw, confer weergave van twee grosso modo parallelle volumes op beboomd erf met moestuin aan de oostzijde op de Ferrariskaart (1770-1778). Dezelfde configuratie van woonhuis aan de noordzijde, schuurstalvleugel aan de zuidzijde met bakhuis aan de oostzijde, is weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster registreert in 1943 de herbouwing en uitbreiding van het woonhuis en van de schuurstalvleugel.

Heraangelegd erf, deels verhard, met grasperken en solitaire boom. Oostelijke erftoegang met ijzeren hek tussen betonnen pijlers; westelijke toegang met nieuw ijzeren hek. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Aan noordzijde, eenlagig woonhuis van vijf traveeën onder vernieuwd zadeldak (nok loodrecht op straat); nieuwe dakkapellen. Segmentboogopeningen onder strek; geschilderd houtwerk (T-ramen). Aan oostzijde, recentere lage aanbouw onder lessenaarsdak. In het verlengde aan de westzijde, stal onder lagere nok met witgekalkte erfgevel en deurtjes onder ijzeren I-profiel; kleine getoogde venstertjes.
Aan zuidzijde, grote schuurstalvleugel onder zadeldak met dakoverstek (nok evenwijdig met woonhuis, mechanische pannen). Heden heringericht tot kantoor waardoor de erfgevel voorzien is van onder meer nieuwe (grote) muuropeningen. Rechthoekige schuifpoort; deurtjes en vensters onder betonnen lateien. In westelijke muurpenant, rondbogig beglaasd gevelkapelletje met zwartbakstenen omlijsting, alternerend witgeschilderd, waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

Ten oosten van het erf, bakhuis met ovenhokje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1943/19.