Herberg Gruuthuyse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Gruuthuyse

Beschrijving

Voormalige herberg "Gruuthuyse", gebouwd en uitgebaat vanaf 1906 door de Tieltse brouwer Renaat Colle. Vanaf eind jaren 1970 gekend als "De Scorpioen"; uitbating thans stopgezet.

Vrijstaande eenlaagse witgeschilderde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen); nieuwe dakkapel. Grijsgeschilderde in plaats van oorspronkelijk gepekte plint. Baksteenfries aan de gevel langs de steenweg. Afgeschuinde hoektravee onder afsnuiting; licht geprononceerde deuromlijsting. Getoogde muuropeningen; nieuw houtwerk. Kleine venstertjes rechts. Mijterboogvormige (lege) gevelnis met grijsgeschilderde bakstenen omlijsting en topkruis in zuidzijgevel.

Nieuw bijgebouw (garage) aan noordwestzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Tielt (207), afdeling III, 1907/17.
  • VERBRUGGE J. 1980: Tieltse caférijkdom. Een overzicht van cafés en uitbaters tussen 1900 en 1980, De Roede van Tielt 11.2-3-4, 177.

Bron     : Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Santy, Pieter