Hoeve De Potschietere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Potschietere

Beschrijving

Hoeve naar verluidt "De Potschietere" of "De Potgieters", oorspronkelijk een driewoonst waarvan het opgedeelde volume met bijgebouwtje aan de zuidwestzijde weergegeven is op het primitief kadasterplan (circa 1830). Volgens kadaster laat de toenmalige eigenaar, koopman Pieter Plettinck, in 1862 de driewoonst omvormen tot hoeve, waarbij het woonhuis aan de noordzijde herbouwd wordt, de overige huisjes heringericht worden tot stal en een parallel schuurvolume aan de straatzijde wordt opgetrokken.

Gekasseide erftoegang met, ten zuiden van de schuur, geschilderd ijzeren hek tussen witgeschilderde betonnen pijlers met getrapte bekroning; voorerf aan zuidzijde afgescheiden van de straat door open witgeschilderde betonnen afsluiting. Deels verhard erf met onder meer grasperken.

Witgekalkte en verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Langgestrekt volume onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen) met onder meer woonhuis met rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting en deur in getoogde omlijsting. Aan zuidzijde, geïncorporeerd stalgedeelte met deurtjes in erf- en zuidzijgevel onder rechte latei. Ten noordoosten, aan de straat gelegen voormalige schuur, heden  onder golfplaten lessenaarsdak, met sporen van verbouwingen en gedichte openingen. Ten zuidwesten, kleine haakse stal onder zadeldak (Vlaamse pannen). Ten noorden, recentere haakse, ongekalkte bakstenen stal onder zadeldak (mechanische pannen). Deels gecementeerd en witgeschilderd hondenhokje ten zuiden van het erf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1862/10.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter