Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, gelegen aan de noordelijke hoek van het erf van de hoeve nummer 89. Gebouwd in 1985 ter vervanging van een oudere witgekalkte kapel met klokgevel (zie oude foto) waarvan het volume reeds weergegeven is op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (circa 1830).

Kapelletje in rode baksteen onder zadeldak (zwartgeglazuurde mechanische pannen). IJzeren nokkruis. Rechthoekige muuropeningen in zijgevels. Rechthoekige toegangsdeur waarboven mijtervormige nis in bruine baksteen met kruisbeeld. Toegang via houten deur.

Vlak afgedekt interieur met rode tegelvloer en gemetst altaar waarop gepolychromeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw en verzilverde buste van Heilig Hart.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Fotoarchief.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, s.l., s.d., nr. 25.