Modernistisch postgebouw

Beschrijving

Vrijstaande woning in modernistische stijl, voormalig postgebouw, heden woonhuis en dierenartspraktijk. Gebouwd in 1933 op een hoekperceel, ter vervanging van het oude onderpost- en telegraafkantoor op de "Marktplaats" uit 1880. Vervangen door een nieuw postkantoor in de Sterrestraat in 1978. In een scheidingsmuurtje aan de zuidzijde zit een stuk natuursteen ingemetseld, voorzien van een schild met twee gekruiste sleutels, getopt met mijter en staf, naar verluidt restant van een oude Aarseelse schandpaal. Volgens een mondelinge bron gaat het om een stuk van de Aarseelse kerk, bij bombardementen in de tuin van de notariswoning beland.

Onbeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder platte bedaking. Kubistische vormgeving met verspringende hoogtes, patrijspoortmotief, omlopende vensterregisters op de hoek. Horizontaliserende doorlopende betonnen lateien, verticaliserende muurdammen. Oorspronkelijke deuren bewaard, toegangsdeur van praktijk en deels beglaasde voordeur met halfrond bovenlicht. Huidige toestand sterk gerenoveerd, horizontaliserend effect verloren door verdwenen oorspronkelijk schrijnwerk met horizontale roedeverdeling en door gewijzigd voegwerk.

• Dexia-archief, Prentkaartencollectie, Brussel.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1933/19.