Kruiskapel tussen linden

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kruiskapel

Beschrijving

Kruiskapel, gelegen op noordwestelijke hoek van het kruispunt, tussen drie lindes. Al in een disrekening van 1687 is sprake van het kapelletje: "een stuc lant paelende suyt-west aan de cruyscapelle en oost aan de pontweg". Veldkapel in witgekalkte baksteen onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok haaks op straat). Geschilderd opschrift op plaatje in geveltop: "HEER WEES / ONS GENADIG". Rondboognis met druiplijst, afgesloten met halfhoog ijzeren hekje, waarin groot houten kruis met gepolychromeerd Christusbeeld, waarboven banderol: "INRI".

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Aarsele, s.l., s.d., nr. 12.
  • Wandelen en fietsen in het Molenland, Tielt, VVV 't Tieltse, 1988.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

Lindes

De kapel met lindes markeren het kruispunt van wegen. Het traditionele beheer van het kandelaren van de lindes wordt tot op heden onderhouden.