Beschrijving

Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, onder meer een boerenhuis uit het interbellum en een 19de-eeuwse schuur. Site teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie twee volumes aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De schuur langs straatzijde komt voor op het primitief kadasterplan (circa 1830), naar verluidt gebouwd in 1833 (jaartalsteen verdwenen bij verbouwing). Het voormalige woonhuis met stal staat haaks ten noordoosten van de schuur. Aanduiding op Atlas der Buurtwegen (1846): "Ferme Devolder". In 1933 wordt een nieuw boerenhuis gebouwd aan zuidzijde van het erf langsheen de straat. In 1956 wordt het boerenhuis uitgebreid aan de westzijde.

Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën onder schilddak in mechanische pannen (nok parallel met straat); drie nieuwere dakkapellen. Gevel in lichtrode baksteen, versierd met banden en tandlijst in geelwitte baksteen, gecementeerde plint en sierankers. Getoogde muuropeningen waarin vernieuwd houtwerk. Latere uitbreiding van twee bouwlagen onder schilddak (nok haaks op straat), gekenmerkt door een vooruitspringende gevelkapel met rondboognis waarin beeld van de Heilige Antonius.
Bakstenen schuur onder zadeldak in mechanische pannen, (gedeeltelijk golfplaat), sterk verbouwd en aan straatzijde begroeid met klimop.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1933/16.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter