erfgoedobject

Achitectenwoning Marc Verkest

bouwkundig element
ID
86997
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86997

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Achitectenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achitectenwoning, gebouwd in 1963 naar ontwerp uit 1962 van het gekende architectenbureau. Konstrukto uit Tielt, als eigen woning van architect Marc Verkest, samen met Georges Vandenbussche de oprichter van het bureau (1951) dat werkzaam is tot 1996. (zie ook architectenwoning Georges Vandenbussche, Kerkebosstraat 2/ Deinsesteenweg). Later wordt het geheel verbouwd, het gebouw wordt vergroot aan zuidzijde waarbij een stuk van het oorspronkelijke kwalitatieve ontwerp verloren gaat.
In 1964 worden diverse artikels in gekende architectuurtijdschriften aan de woning gewijd. De woning krijgt de vierde vermelding bij de de Prijs Van de Ven 1964. Het ontwerp werd geïntegreerd in de flank van de Aarseelse cuestarug, en had als bedoeling een woning voor een jong gezin te creëren, gelegen langsheen een drukke steenweg maar niettemin geïsoleerd van omgevingsgeluiden en indiscrete blikken. Het landschap moest één worden met de woning. Het wijdse panorama aan zuid- en westzijde werd ietwat verstoord bij de bouw van een naburige woning aan de westzijde (nummer 101) in 1970.

De architecturale principes van 'moderniteit' die het architectenbureau Konstrukto hanteert in zijn ontwerpen, worden alle reeds in dit ontwerp vereenzelvigd, met name platte bedaking, witgeschilderde baksteenbouw, zichtbare draagstructuren, evenwichtige verhouding van gesloten en open oppervlakken met grote, gevelhoge glaspartijen voor een optimale relatie binnen-buiten en een doorgedreven detailstudie voor het interieur (meubilair, verlichting).
De woning is ingewerkt in het terrein. Gebruik van bruine baksteen voor de sokkelvormende onderbouw en voor de boven de luifel uitkragende schoorstenen. Witgeschilderde bovenbouw, met relatief gesloten straatgevel en opengewerkte tuingevel. Overluifelde inkom met natuurstenen toegangstrap. De noordgevel wordt verlengd om indiscrete blikken op de leefruimtes en het terras te vermijden. De zuid- en westzijde is voorzien van een overkragende doorlopende rechte luifel waardoor in de zomermaanden geen rechtstreeks zonlicht binnenvalt.

Oorspronkelijk interieur, situatie na verbouwing niet gekend. De in het terrein ingewerkte benedenverdieping herbergt de garages en nutsruimtes, vanwaar een interne circulatie is naar de bovengelegen woonruimte. De slaapkamers zijn oostelijk georiënteerd; de keuken, woonkamer en speelkamer naar het zuiden en het westen toe, uitlopend op de terrassen. Oorspronkelijke aankleding: woonkamer in parket, inkomhal in marmer, plafonds in hout. Badkamer, toilet en keuken met muren en vloer in glasmozaïek

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1963/56.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Aarsele, 1963/56.
  • S.N. 1964: Quatrième Mention au Prix Van de Ven 1964. Bungalow à Tielt. Bureau "Konstrukto". Arch.: Marc Verkest & Geo Vandenbussche, La Maison 20.3, 78-79.
  • S.N. 1964: Villa à Aarsele. Architectes: M. Verkest et G. Vandenbussche, Architecture 64, 59, 610-613.

Bron     : Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Achitectenwoning Marc Verkest [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86997 (Geraadpleegd op )