Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenlaagsbebouwing

Beschrijving

Rij eind-18de- of vroeg-19de-eeuwse éénlaagsbebouwing, nog niet voorkomend op de Ferrariskaart (1770-1778). Vermoedelijk gebouwd kort na aanleg van de steenweg. In 1835 waren de drie huisjes in bezit van dezelfde eigenaar, wever Pieter Duyvetter uit Aarsele. Het meest westelijke huis bevatte vermoedelijk al een smidse, zie opsplitsing binnen hetzelfde huis op het primitief kadasterplan (circa 1830). Volgens kadaster wordt het huis met de smidse (nummer 119) in 1880 in opdracht van smid Bruno Fermijn vergroot en officieel als smidse betiteld. Ten zuiden van het middelste huisje wordt een bijgebouwtje opgericht langsheen de Karmstraat. Vermelding van toponiem op mutatieschets: "Meirlaens Hoek".

Eenlagige kleine woningen gebouwd langsheen de steenweg. Nummer 119 bestaande uit twee eengemaakte huisjes van twee en drie traveeën onder vernieuwd pannen zadeldak. Beigegeschilderde gecementeerde lijstgevel met voegwerkimitatie en witgeschilderde omlijstingen, onder houten kroonlijst. Lage getoogde deuropening bij linkerhuisje, rechthoekige deuropening bij rechterhuisje. Rechthoekige vensteropeningen waarin nieuw schrijnwerk, nieuwe natuurstenen onderdorpels. Nummer 117 bestaande uit een woonhuis en de voormalige smidse onder zadeldak in Vlaamse pannen. Woonhuisgedeelte van drie traveeën met witgeschilderde gecementeerde gevel met voegwerkimitatie en gepekte plint; grote rechthoekige vensteropeningen met nieuwe invulling; lage korfboogvormige deur in licht vooruitspringend risaliet. Smidsegedeelte van vier traveeën en garagepoort, in witgekalkte baksteen met gepekte plint; rechthoekige muuropeningen onder houten lateien en deels met bakstenen onderdorpels waarin nieuw schrijnwerk; kasseien stoepje; ijzeren bord met geschilderde hoefijzers en opschrift "1771 / DE SMESSE".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1881/12.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter