• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning

Beschrijving

Burgerwoning. Opgericht circa 1923 in opdracht van fabrikant Leon Desplenter - Labens, eigenaar van weverij Desplenter - Labens (nummer 244).

Bakstenen woonhuis van twee bouwlagen en drie traveeën op T-vormig grondplan onder zadeldaken in zwarte dubbel gegolfde geglazuurde pannen, rechtertravee bestaande uit een haakse uitbouw met erker over twee bouwlagen (op tweede bouwlaag in hout). Lijstgevel met nieuwe lijstgoot, puntgevel met natuurstenen dekstenen, schouderstukken en overhoeks topstuk, natuurstenen basement. Horizontale accentuering door gebruik van witte bakstenen banden, onder meer omlopend boven de muuropeningen. Combinatie van korfbogige en rondbogige muuropeningen, rechte vensteropeningen in erker, gekoppelde vensteropeningen op tweede bouwlaag. Bewaard houtwerk (T-ramen en schuiframen), dubbele deels beglaasde paneeldeur met ijzeren hekwerk, bovenlichten met groene beglazing en kleine roedeverdeling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1923/II/3.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter