erfgoedobject

Kapel Heilig Hart

bouwkundig element
ID
87004
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87004

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Heilig Hart
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kapel Heilig Hart. Gelegen bij het aangebouwde fabriekscomplex van de voormalige mouterij, later weverij (zie nummer 244). Volgens kadaster gebouwd in 1877 in opdracht van de familie Van de Walle, eigenaars van het verderopgelegen huis (nummer 244), ter nagedachtenis aan overleden familieleden (zie marmeren gedenkplaat voor de ouders). De oprichting wordt mede gefinancierd door nicht Leonie De Monie (zie marmeren gedenkplaat voor haar ouders). In 1877 wordt de nieuw gebouwde kapel zelfs gebruikt om het lichaam van één van de kinderen op te baren. In 1896 wordt de kapel eigendom van Alidoor Labens, oprichter van de naastgelegen mouterij. In 1922 komt de kapel in handen van Leon Desplenter - Labens, eigenaar van de tot weverij omgevormde brouwerij. Door de bouw van nieuwe weverijgebouwen langsheen de Hoogmolenweg wordt de eertijds vrijstaande kapel ingekapseld. De weverijgebouwen worden tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig vernield, maar de kapel wordt gevrijwaard. In 1977 wordt de kapel eigendom van vennootschap De Vreese uit Tielt, die de vervallen kapel laat restaureren en openstellen voor het publiek. Recentelijk is de kapel opnieuw gerestaureerd in opdracht van firma Bethuyne.

Grote kapel in rode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen waarboven een natuurstenen kruis. Voorgevel eertijds gecementeerd met voegwerkimitatie, bij een recente restauratie afgewerkt in hervoegd parement met vernieuwde getrapte pilasters, natuurstenen dekstenen en schouderstukken. Voorheen met keperboogvormige toegang, bij restauratie vervangen door rechthoekige toegang met natuurstenen latei, waarboven spitsboogvenster met glas in lood. Zijgevels van twee traveeën met kleine spitsboogvenstertjes.

Interieur. Vloer in grijze en zwarte cementtegels. Eenvoudige witgeschilderde wanden eertijds voorzien van muurschilderingen en opschriften op geschilderde banderollen; houten spitstongewelf. Aan weerszijden spitsbogige marmeren tabletten met opschrift, op linkerwand: "† / BIDT / VOOR DE ZIELEN / VAN / JAN-FRANCIS DE MONIE. / ROSALIA VAN DEN DRIESSCHE. / EN HUNNE / OVERLEDENE KINDERS. / R.I.P."; op rechterwand: "† / BIDT / VOOR DE ZIELEN / VAN / BERNARDUS VAN DE WALLE. / ANNA-MARIA VAN DEN DRIESSCHE. / EN HUNNE / OVERLEDENE KINDERS. / R.I.P.". IJzeren altaarhek waarachter nieuw altaar met beeld Christus H. Hart.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1877/7.
  • BALDUCK A., De Heilig Hartkapel: een brokje geschiedenis, Infobrochure, s.l., s.d.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Aarsele, s.l., s.d., nr. 6.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Heilig Hart [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87004 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.