Klooster, kapel en meisjesschool

Klooster, kapel en voormalige meisjesschool van de Zusters van het Geloof.

Historiek

Vóór 1822 worden twee gebouwen opgericht op de hoek van de "Straet van Caneghem naer Aerzeele" en de "Molen Weg", in 1835 eigendom van Leo Van Oost, ontvanger te Aarsele. Reeds in 1836 wordt volgens kadaster een stuk van het gebouw aan straatzijde afgebroken, in 1844 wordt dit brouwerijgebouw vergroot aan de oostzijde. Het huis blijft ongewijzigd. In 1872 worden de woning en de brouwerij Van Oost gekocht door de Zusters van het Geloof, aanvankelijk in een huis dichterbij het dorpscentrum gevestigd (Jules van Ooststraat nummer 18). De brouwerij wordt afgebroken in 1875 om plaats te maken voor een kapel en een nieuw schoolgebouw. Het huis wordt door uitbreiding aan de noordzijde met de kapel verbonden en omgevormd tot klooster. Langsheen de Molenweg verschijnen bijgebouwen, uitgebreid circa 1901. In 1904 wordt volgens kadaster het schoolgebouw aan de oostzijde vergroot. In 1954-1955 wordt het meest oostelijke stuk van de oudere schoolgebouwen afgebroken, om plaats te maken voor een nieuw complex, dat in gebruik wordt genomen als vrije meisjesschool, toegankelijk via de Molenweg en heden nog in gebruik als kleuter- en lagere school (zie Molenweg).

Het klooster staat gekend als geboortehuis van Jules van Oost, zoon van brouwer en burgemeester Leo van Oost, als pauselijk zouaaf vertrokken naar Oost-Afrika en er overleden in Tabora in 1880 (zie gedenkplaten).  De kloostergebouwen zijn eigendom van de Stad Tielt en zullen worden ingericht als kinderopvang.

Beschrijving

Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak in zwarte Vlaamse pannen (nok parallel met straat). Gepleisterde lijstgevel met voegwerkimitatie, nieuwe natuurstenen plint. Rechthoekige muuropeningen waarin vernieuwd houten schrijnwerk, diamantkopvormige sluitstenen, doorlopende natuurstenen cordonlijst en onderdorpels. Vorige gevelafwerking (circa 1900) met beraapte lijstgevel en deuropening in tweede travee.

Haaks op het kloostervolume aangebouwd aan noordzijde, een bakstenen kapel met driezijdige sluiting onder vernieuwd zadeldak in Vlaamse pannen met bekronend ijzeren kruis. Travee-indeling door verdiepte muurvelden afgeboord met muizentand, waarin lancetvenster. Verdergezet naar het oosten toe in een schoolgebouwtje onder lagere nok en met gelijkaardige travee-indeling waarin getoogde vensteropeningen.

Grijze natuurstenen gedenkplaat aan de zijde van de Molenweg, in 1930 door het Davidsfonds tegen de zuidelijke zijgevel van het klooster aangebracht: "JULES VAN OOST / IN DIT HUIS GEBOREN 2-2-1842 / STIERF TE TABORAH ALS / ZOUAAF MISSIONARIS 1880". Zwarte natuurstenen gedenkplaat aan de hoek van de voorgevel van het klooster, geplaatst door het Davidsfonds van Aarsele in 1980: "TER HERINNERING / AAN HET HONDERD-JARIGE / AFSTERVEN VAN ONZE / ZOUAAF-MISSIONARIS / JULES VAN OOST / WERD OP 22 JUNI 1980 / DE KANEGEMSTRAAT / NAAR ZIJN NAAM GENOEMD / DF AARSELE / GIFT: FIRMA BEARELLE - VERCOUILLIE.".

Het interieur is quasi volledig vernieuwd. In de kapel bevindt zich een bewaarde vloer in gepolijste zwarte natuursteen en witte marmer, eenvoudig gepleisterde wanden en kruisribgewelven steunend op bladvormige consoles/ zuiltjes met achthoekig basement. Doksaaltje met afsluiting. Gebinte van de woning met pen-in-gatconstructie en telmerken.

Ten noorden bevinden zich een tuin en boomgaard, ten oosten het nieuwere schoolgebouw uit de jaren 1954-1955.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1836/7, 1844/4, 1877/9, 1901/6, 1905/5, 1955/6.
  • Aarsele. Verleden en heden, Aarsele, 1978, nr. 68.
  • DE CLERCQ E., Geschiedenis van Aarsele, Brugge, 1881, p. 76-78.