• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, in site minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van drie volumes rondom een erf op de Ferrariskaart (1770-1778). Circa 1830 eigendom van landbouwer Engelbert Vandewalle. Dezelfde volumes komen voor op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1846): de huidige stal langs straatzijde en een haaks woonhuis ten zuiden daarvan. Het meest westelijke volume (schuur) is heden verdwenen. In 1853 bevindt de boomgaard zich aan de oostzijde, zie kadastrale reductiekaart van het Dépôt de la Guerre (1853). In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt aan het boerenhuis een haakse vleugel bijgebouwd.

Verhard erf waarop aan de zuidzijde een witgekalkt bakstenen eenlagig boerenhuis van vijf traveeën, met gepekte plint en onder zadeldak in dubbel gegolfde mechanische pannen (nok haaks op straat). Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, beluikt en met betegelde onderdorpels; bewaard houten schrijnwerk (T-ramen). Driehoekig houten gevelkapelletje waarin een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje (kunststof). Bakstenen stal onder zadeldak in mechanische pannen langs de straatzijde, ingrijpend verbouwd met gewijzigde muuropeningen en nieuwe aanbouwen, onder meer gedichte poortdoorrit.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter