Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood, gebouwd in 1933, gelegen op een verhoging ten zuiden van de straat, vergezeld van een voorliggend plantsoentje en een naastgelegen cipres.

Historiek

In 1832 wordt de oorspronkelijke kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood opgericht, vermoedelijk op de plaats van een ouder kapelletje. Deze kapel wordt eertijds "de pestkapel" genoemd, zogenaamd volgens de overlevering ter afwering van de pest die in Aarsele woedde in de jaren 1805-1806. In de 19de eeuw kwam pest echter niet meer voor in West-Europa, de term wordt wel nog in de volksmond als benaming gebruikt voor andere epidemieën als dysenterie en tyfus. In 1886 wordt bij kadaster geregistreerd dat de kapel meer dan 20 jaar geleden werd gebouwd, in de plaats van een oudere en kleinere kapel die iets westelijker lag. In 1933 wordt de vervallen kapel herbouwd. De kapel krijgt een veranderd uitzicht. Er vindt een jaarlijkse bedevaart naar het kapelletje plaats, ontstaan ter afwering van enkele gevallen van kinderverlamming in 1955. Vindt plaats de eerste of tweede zondag van oktober.

Beschrijving

Exterieur. Veldkapel in geelbruine baksteen onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok haaks op straat). Puntgeveltje met natuurstenen schouderstukken en centrale rondboogdeur, waarin houten deels beglaasde vleugeldeur met balustervormige spijlen. Chronogram op natuurstenen traptreden: "EEUWENOUD VIEL 'K IN PUIN EN MACHT / 'K HERLEEF & LOOF 'T NAGESLACHT", gedateerd 1933. Geveltop met geruit baksteenfries en natuurstenen band met inscriptie: "O.L.VR. TER NOOD", eindigend in een topstuk waarop een ijzeren kruis met datum: "1832". Zijgevels met rondbogige zijvenstertjes en steunberen.

Interieur. Cementtegelvloer met geometrisch patroon, witte bakstenen wanden, afgevlakt gewelf. Houten altaar met rondboognis in baksteenomlijsting, waarin beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind in polychrome afwerking uit 1980, ter vervanging van een vorig beeld dat in 1973 of 1974 uit de kapel is gestolen. Geschilderde leuze op altaar: "MET UW KIND ONS ZOO GENEGEN / GEEF, MARIA, ONS DEN ZEGEN". Wandbeschildering in ronde emblemen: anker, vredesduif, schip en ster. Op de rechterzijwand een nis met beeld van Heilige Broeder Isidoor.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1885/47, 1886/6.
  • Aarseelse kapel van O.L.Vrouw-ter-Nood nu opnieuw ingewijd, in Het Nieuwsblad, 11 oktober 1989.