• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, waarvan het boerenhuis vermoedelijk opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, confer voorkomen van twee haakse volumes op de Ferrariskaart (1770-1778). Geen omwalling weergegeven maar wel vele huisjes ten noorden. Rond 1830 bestaat de hoeve uit twee parallelle volumes: een noordelijk woonhuis met aangebouwde stal en zuidelijke schuur, met oostelijk bakhuis, alle binnen een rechthoekige omwalling die toegankelijk is aan de zuidzijde.
Begraasd erf in losse verharding. Witgekalkt verankerd bakstenen boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak in mechanische pannen. Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, met betegelde onderdorpels en rood-wit geschilderde luikjes, nieuwe invulling. Oostgevel met mijtervormige nis. Landgebouwen in verankerde baksteenbouw onder zadeldaken in Vlaamse pannen. Stal onder lagere nok aangebouwd aan de oostzijde van het woonhuis, oorspronkelijk getoogde openingen onder meer gedicht en gewijzigd door inbreng van nieuwe rechthoekige stalvensters. Dwarsschuur met centrale korfboogdoorrit en twee gedichte korfboogopeningen met houten latei van het voormalige wagenhuis.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

De schuur ten zuiden van het woonhuis is vervangen door een nieuw gebouw.