Hoeve aan de noordzijde van de weg

Beschrijving

Hoeve, gelegen aan de noordzijde van de weg, met geschiedenis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van bebouwing op de Ferrariskaart (1770-1778). De landgebouwen (schuur, stal en bakhuis) gaan minstens terug tot circa 1830, zie primitief kadasterplan. Vermelding op de Atlas der Buurtwegen (1846): "Ferme Vermeersch". Het boerenhuis wordt volgens kadaster nieuw gebouwd in 1880, ter vervanging van een ouder volume.

Losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf, deels omsloten door een meidoornhaag en toegankelijk via een ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Deels bewaarde kasseien erfoprit. Aan noordzijde een verankerd bakstenen boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok parallel met straat), met tandfries en gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen waarin nieuw schrijnwerk (kunststof). Vernieuwde westgevel. Ten noordwesten een verbouwd bakhuisje met gecementeerde gevel en gewijzigde muuropeningen, onder pannen zadeldak. Ten westen daarvan een overgroeide half ondergrondse gemetselde aardappelkelder met vlakke rondboogtoegang. Aan de zuidzijde van het erf een witgekalkte bakstenen stal met gepekte plint, onder zadeldak (dubbel gegolfde mechanische pannen, nok schuin ten opzichte van de straat). Aan de oostzijde een grotendeels vernieuwde schuur, resterende bakstenen erfgevel met asemgaten en gepekte plint.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1881/3.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter