erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
8704
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8704

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, opgesteld rondom een gekasseid erf met vaalt, te situeren in de 19de eeuw. Toegang via de rechthoekige inrijpoort van de langsschuur (nok loodrecht op straat).

Boerenhuis met anderhalve verdieping en vijf traveeën (nok loodrecht op straat), vermoedelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Witgekalkte, verankerde erfgevel op gecementeerde plint; twee arduinen keldergaten onder de rechter opkamer. Rechthoekige, vlakke vensteromlijstingen van arduin met duimen; rechthoekige opkamervenster met arduinen boven- en onderdorpel. Halfronde zoldervensters. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting. Getrapte baksteenfries. Links, zijpuntgevel (straatzijde) gemarkeerd door twee rechthoekige vensters met arduinen dorpels; drie oculi en uilengaten in de top. Achtergevel: resterende houten kozijnraampjes en rechthoekige deuromlijsting; twee verbrede vensters.

Stalvleugel (loodrecht op boerenhuis en nok parallel met straat) met alleen door asemgaten geritmeerde gevel aan de straatzijde; muurvlechtingen in de zijgevel bij de schuurpoort wijzen op de latere verhoging. Aan erfzijde: vijf ongelijke traveeën met rechthoekige deuromlijstingen van arduin. Ertegenover: stal met centrale veldpoort.

Tegenover het boerenhuis, grote langsschuur onder pannen zadeldak; aangebouwd laag en open wagenhuis aan de erfzijde; bijbouw aan veldzijde geritmeerd door blinde bogen en afgedekt met pannen zadeldak (nok loodrecht op schuur). Losstaand bakhuisje, gelegen in de weide (rechts van het boerenhuis).


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8704 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.