Beschrijving

Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen aan weerszijden van een erf, opklimmend tot 1818. Oorspronkelijk staat een boerenhuis parallel met een schuur, met kleinere gebouwtjes ten oosten van het erf, zie primitief kadasterplan (circa 1830). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Ferme Vandierdonck". Vermoedelijk wordt de schuur in 1891 herbouwd. In 1913 wordt volgens kadaster het boerenhuis verbouwd en verlengd aan de oostzijde. Ten noorden wordt een haakse zomerkeuken gebouwd.

Erf deels gekasseid, deels in losse verharding, gescheiden van de straat door een witgeschilderde betonnen afsluiting met ijzeren hek. Aan de noordzijde een verankerd bakstenen boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen (eertijds met datum "1818", nok haaks op straat), geschilderde erfgevel. Getoogde muuropeningen, voorzien van nieuw schrijnwerk. Aan weerszijden aanbouwen onder lessenaarsdak, onder meer met lage stalletjes. Ten noorden van het boerenhuis ligt een haaks bijgebouw (zomerkeuken), in rode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen, met twee schouwen. Aan de zuidzijde een bakstenen schuur onder zadeldak in mechanische pannen. Westelijke zijgevel met datumsteen "1891". Oorspronkelijke getoogde muuropeningen en poorten gedicht en vervangen door nieuwere stalvensters. Mestvaalt aan de noordzijde van de schuur/ stal. Aan de westzijde van het erf een begroeide half ondergrondse gemetselde aardappelkelder met vlakke toegang.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1914/7.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter