Beschrijving

Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, in site opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van twee volumes op de Ferrariskaart (1770-1778). Reeds circa 1830 bestaat de hoeve uit een parallel woonhuis en landgebouw, zie primitief kadasterplan. Vermoedelijk wordt het boerenhuis in 1866 herbouwd (zie jaartalsteen). Volgens kadaster wordt in 1927 een nieuw woonhuis opgetrokken aan de westzijde van het erf, in opdracht van landbouwer Camiel Goethals. Na 1927 wordt de zuidelijke stal vergroot en een westelijke stal gebouwd.

Erf in losse verharding, toegankelijk via de Eelbokapellestraat. Aan de oostzijde staat een dubbelhuis in donkerrode baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak in zwarte geglazuurde pannen (nok parallel met straat). Straatgevel in lichtrode baksteen, met contrasterend gebruik van gele baksteen voor omlijsting in dakvenster en ruitmotieven in parement, gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen, vernieuwd schrijnwerk. Rechtertravee met erker op begane grond en dakvenster waarin gevelkapel, bestaande uit omlijste en beglaasde rondboognis met bekronend kruis.

Oud boerenhuis in verankerde gecementeerde baksteenbouw onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen. Drie steunberen aan oostelijke zijgevel, jaartalsteen: "1866". Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, onder meer met bewaard schrijnwerk en dievenijzers. Aan zuidzijde van het erf een 19de-eeuwse bakstenen stal onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen, met latere uitbreidingen. Onder meer met oorspronkelijke getoogde stalvensters en halve deurtjes. Aan de noordzijde geflankeerd door een mestvaalt. Aan de westzijde een 20ste-eeuwse stal onder golfplaten zadeldak, met stalvensters onder betonnen lateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1927/3.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter