Muyzenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Muyzenhoeve

Beschrijving

"Muyzenhoeve", met restant van het oude boerenhuis in kern teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van twee haakse volumes op Ferrariskaart (1770-1778). In geschiedenis mogelijk teruggaand tot het midden van de 17de eeuw: "stedeken te boonaerts gheseyt het musenhol ... ghehouden van tleen ten bussche". Tijdens de 19de eeuw is de hoeve eigendom van de familie Wibo (zie Pastorijstraat nummers 5-7). Een haakse schuur staat aan de oostzijde van het erf. In 1874 wordt het boerenhuis aan de noordzijde van het erf vergroot door een oostelijke aanbouw onder lagere nok. Ten oosten wordt een nieuw bakhuis opgericht. In 1948 wordt ten zuiden van het boerenhuis een nieuw woonhuis opgetrokken. Het westelijke stuk van het oude boerenhuis wordt afgebroken, het overgebleven gedeelte ingericht als landgebouw. De schuur wordt aangepast, aanbouwen worden verwijderd.

De hoeve is via een tweede oprit bereikbaar vanaf de Molenweg, afgesloten door ijzeren hekken. Begraasd erf ten noorden en zuiden afgesloten met ijzeren hekken tussen bakstenen hekpijlers.

Restant van het voormalig boerenhuis aan de noordzijde van het erf, bakstenen volume van twee traveeën onder mank zadeldak in Vlaamse pannen (nok parallel met straat), twee bewaarde getoogde vensters met behouden schrijnwerk aan de noordzijde. Stalgedeelte aangebouwd aan de oostzijde, met witgekalkte erfgevel met gepekte plint, getoogde muuropeningen. Klein haaks stalvolume ten noorden.

Aan de oostzijde van het erf een schuur onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen (nok parallel met straat), met rechthoekige poort onder verhoogde dakoverstek. Overige muuropeningen bestaande uit segmentboogvormige poortdoorritten en staldeurtjes, onder meer met bewaard houtwerk; asemgaten; poort onder houten latei (wagenhuis).

Ten noordoosten een bakhuis met ovenhuisje onder lagere nok, onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok parallel met straat), gedichte getoogde zijvensters.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Tielt (207), Aarsele, 1876/7, 1948/13.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter