erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede

bouwkundig element
ID
87073
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87073

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede, gelegen in een plantsoen en geflankeerd door bolacacia's. Gebouwd door Evarist Vanheule in 1944 als dank voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opgericht op de plaats van een oudere kapel, zie aanduiding "chapelle" op deze plaats op de kadastrale reductiekaart van het Dépôt de la Guerre (1853). Naar verluidt behoorde deze "Oostkouterkapel" tijdens het ancien régime toe aan het klooster van Baudeloo. Ze dateerde vermoedelijk uit circa 1610, zie rekeningen omtrent betalingen van de bouw van de kapel. In 1863 wordt het kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede aangebouwd aan "Van de Walle's smisse" (nummers 75-77).

Driehoekige veldkapel, opgebouwd uit baksteen met gepleisterde vlakken en afgedekt door betonplaat. Bekronend kruis verdwenen. Centrale mijtervormige nis met Mariabeeld. Op hoekenblokken inscripties: "AVE" "en "MARIA". Daaronder de leuze: "OLV VAN VREDE BVO". In geveltop jaartal "1944". Bakstenen bloembak.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Aarsele, s.l., s.d., nr. 15.
  • Wandelen en fietsen in het Molenland, Tielt, VVV 't Tieltse, 1988.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87073 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.