Beschrijving

Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, in site opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Twee volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) "Ferme Willems" genoemd. Volgens kadaster wordt in 1851 een nieuw boerenhuis gebouwd aan de westzijde van het erf, haaks op de straat georiënteerd. In 1885 wordt het oude woonhuis aan de noordzijde van het erf omgevormd tot stal. Een schuur langs straatzijde en een bakhuis en poel op het erf zijn in de loop van de 20ste eeuw verdwenen. Nieuwere stallen.

Half verhard erf met centrale wilg. Aan de westzijde een boerenhuis in verankerde donkerrode baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op straat). Gecementeerde plint met voegwerkimitatie versierd met rozetten. Licht getoogde muuropeningen met natuurstenen onderdorpels en nieuw schrijnwerk. Zijgevels met vlechtingen, zuidelijke zijpuntgevel met onleesbare datumsteen omkaderd in zwarte baksteen.

Witgekalkt bakstenen stalvolume met gepekte plint onder overkragend zadeldak (nok parallel met straat), mogelijk opklimmend tot vóór 1830 en vóór 1851 in gebruik als boerenhuis. Getoogde muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1854/6, 1885/17.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter