erfgoedobject

Hoeve met omwalling

bouwkundig element
ID: 87089   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87089

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met restanten van omwalling, minimum opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.

In het midden van de 18de eeuw afhankelijk van de heerlijkheid "'t Hof van Caneghem" (confer Strichtensgoedstraat nummer 1), wordt reeds afgebeeld op een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). Bebouwing van twee evenwijdige volumes voorkomend op landboek Kanegem, kaart 4de kanton (1762); drie volumes afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1778). Het boerenhuis binnen vijfhoekige omwalling, het bakhuisje en de schuur komen reeds voor op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Omwalling met noordelijke toegang wordt duidelijk weergegeven op het gereduceerd kadasterplan van het Krijgsdepot (1853). Het woonhuis wordt volgens kadaster volledig heropgebouwd in 1899, vermelding van toponiem "Ramshoek".

Erftoegang via ijzeren hek tussen betonnen hekpijlers. Hoeve met losstaande bestanddelen rondom een onverhard erf, ingericht als tuintje. Restant van walgracht aan de zuidwesthoek van het boerenhuis. Overblijfselen van een boomgaard aan westzijde van het erf. Aan zuidzijde van het erf en iets lagergelegen, een eenlagig witgekalkt verankerd bakstenen boerenhuis met gepekte plint, van vier travee├źn onder overkragend pannen zadeldak (recentelijk vernieuwd, mechanische pannen, nok haaks op de straat). Getoogde en beluikte muuropeningen, betegelde onderdorpels, verlaagde deuropening. Stoep in cementtegels. Deels bewaard schrijnwerk met verticale roedeverdeling. Oostgevel met oculus, laadluik en bouwsporen van nokverhoging; voormalig stalletje onder lessenaardak (Vlaamse pannen). Uitbouw onder lessenaardak aan zuidzijde.

Aan noordzijde van het erf parallel met het boerenhuis een stal met voormalige schuurdoorrit en geïncorporeerd wagenhuis, in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met overkraging. Stalgedeelte aan westzijde voorzien van verticale luchtspleten en getoogde stalvensters. Gedeeltelijk gedichte getoogde deuropeningen. Later ingebrachte stalvensters en -deuren onder betonnen latei. Poortdoorrit onder houten latei bewaard aan noordzijde, gedeeltelijk gedicht aan erfzijde. Wagenhuis aan oostzijde onder houten latei en beplanking. Getoogd laadluik en recentere aanbouw in betonsteen onder golfplaten lessenaarsdak.

Aan oostzijde van het erf een sterk verbouwd bakhuis met lager ovenhuisje onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel met woonhuis), ingesloten door recentere aanbouwen onder lessenaardak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Kanegem, 1900/1.
  • DE BRABANDERE R. 2004: De hoeve 'Het Strichtensgoet' in Kanegem ooit bewoond door de Spaanse adellijke familie de Castillo, De Roede van Tielt 34, 168-169.

Bron     : Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Santy, Pieter
Datum  : 2007


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met omwalling [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87089 (Geraadpleegd op 01-11-2020)